22 dagen Suriname Tour

Dag 1
Aankomst op de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven.
Vervoer naar hotel Residence Inn Paramaribo voor de overnachting.

Dag 2
U krijgt een rondleiding, per auto en lopend, langs de meest prominente historische locaties in het stadscentrum van Paramaribo waarbij u onder de indruk zult zijn van de unieke architectuur. De gids geeft u uitgebreide informatie over het museum Fort Zeelandia, het Presidentieel Paleis, het Onafhankelijkheids plein en vele andere monumenten. De monumentale gebouwen weergeven de geschiedenis van de koloniale tijd in Suriname goed. Nadat u langs de Waterkant, langs de oever van de Suriname rivier en door de Palmentuin heeft gelopen komt u nog langs andere bezienswaardigheden zoals de moskee met vlak daarnaast de synagoge. Na de tour zult u genieten van een heerlijke lunch.

‘s Middags vrij voor eigen activiteiten.

Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 3
U wordt om 08.00 uur bij Hotel Residence Inn opgehaald voor de tweedaagse Galibi tour. Vanuit Paramaribo gaat u per bus naar de oostelijke grensplaats Albina (2 ½ uur). In Albina staat de boot voor u klaar waarmee u naar Christiaankondre wordt gevaren (2 uur). Christiaankondre en Langamankondre zijn twee traditionele indianendorpen, naast elkaar gelegen aan de Marowijne rivier, aan de monding in de Atlantische Oceaan. Beide dorpen beschikken over een uitgestrekt zandstrand dat zeer geschikt is voor heerlijke, lange strandwandelingen. Na de lunch maakt u een dorpswandeling door het inheemse dorp Christiaankondre. Vervolgens wordt u een overheerlijk diner voorgeschoteld. Tijdens het legseizoen, van februari tot augustus, maakt u in de avonduren een boottocht naar Baboensanti in het Galibi gebied om de machtige zeeschildpadden hun eieren te zien leggen op het strand. Nadat u dit spectaculaire natuurfenomeen hebt kunnen aanschouwen, keert u per boot terug naar Christiaankondre, alwaar u van uw welverdiende nachtrust kunt genieten in een comfortabele slaapzaal.

Dag 4
Na het ontbijt zal er een (bos)wandeling gemaakt worden naar de kostgronden en achterliggende zwampen. Hierna krijgt u de gelegenheid om uw bagage in te pakken.

De lunch zal geserveerd worden op Albina, waarna u per bus verder gaat richting Paramaribo.

Wij verwachten rond 17.00uur in de stad te arriveren.

Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 5
Hele dag vrij voor eigen activiteiten.
Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 6
U vertrekt vanaf het lokale vliegveld Zorg & Hoop in Paramaribo naar de airstrip van Kayana, op ongeveer 60 minuten vliegen ten zuiden van Paramaribo. Bij aankomst wordt u hartelijk ontvangen door de Marrons die u de weg wijzen naar de korjaal die u over de Gran Rio verder brengt, voorbij het laatste dorpje, naar uw vakantiebestemming. Het eilandje met het vakantieoord Awarradam ligt op 30 minuten varen, aan de voet van de Awarradam stroomversnelling. Na het “inchecken” en de kennismaking met het oordpersoneel heeft u lunch en kunt u in de middaguren het oord verkennen en heerlijk verpozen in de stroomversnelling.

U zult al gauw eco uitgangspunten van ons oord herkennen, het personeel zijn de vriendelijke Marrons van de Saramaccaanse stam, uw junglelodge is gebouwd in traditionele stijl, de frisse avonden maken een airconditioning of een ventilator overbodig maar heeft u wel de comfort van een klamboe.

De avonden worden met de sfeervolle verlichting van olielampen doorgebracht en de maaltijden worden op locale wijze bereid met voornamelijk locale ingredienten.

Op deze eerste avond zal de gids u meer vertellen over de Saramaccaanse cultuur.

Dag 7
Na het ontbijt wordt u meegenomen voor een leerzame en avontuurlijke “jungle walk”. Terwijl u geniet en uw ogen uitkijkt in het ongerepte tropische regenwoud legt de gids u uit over bomen en planten en hoe u dieren aan hun geluiden en sporen kunt herkennen.

Na deze stevige wandeling wordt bij terugkomst in het oord een lunch geserveerd waarna u wat vrije tijd heeft om te zwemmen in de stroomversnelling, te peddelen of om in een hangmat te luieren.

In de namiddag vertrekt u per korjaal voor een bezoek aan de dorpen in het directe woongebied van de Saramaccaners. Tijdens deze tocht krijgt u de gelegenheid om nader kennis te maken met de locale bevolking, hun cultuur, en hun leefwijze.

Na het diner wordt u uitgenodigd voor een culturele dans en zang optreden. De gids legt u de teksten uit en de dansers zullen het op prijs stellen als u hun danskunst ook even probeert.

Dag 8
Een volle dag vol rivieravontuur staat u te wachten. Na ontbijt wordt de korjaal volgeladen en vertrekt u richting Gran Dam, een grote stroomversnelling ten noorden van Kayana. Bij deze bruisende stroomversnelling is het heerlijk verpozen, maakt u mooie wandelingen in de omgeving en de wat avontuurlijker ingestelde reiziger krijgt (afhankelijk van de waterstand) de kans om zich in de stoomversnelling te bewijzen. Na deze indrukwekkende ochtend is de geserveerde pick-nick lunch een prima einde. Tijdens de terugweg, in de namiddag, heeft u de kans glimpsen van enkele dierlijke bosbewoners op te vangen zoals bijvoorbeeld de brulaap of overvliegende ara’s, papagaaien of toucans.

Dag 9
Een hele dag waarbij u de mogelijkheid krijgt om deze geheel naar eigen behoefte in te vullen, u kunt nog voor het ontbijt een boswandeling maken, waarbij u vanwege het vroege tijdstip de meeste kans heeft om dieren tegen te komen; apen, verschillende vogels, kikkers etc. Mischien wilt u meekijken hoe het er op een kostgrondje aan toe gaat of misschien wilt u met uw gids dieper in gaan op medicinaal gebruik van verschillende planten die in het bos voorkomen of wilt u heerlijk luieren, met een goed boek, in uw hangmat terwijl u geniet van de rust en schoonheid van het ongerepte stukje oerwoud waarin u zich bevindt.

Dag 10
U neemt op traditionele wijze afscheid van het personeel die eigenlijk uw vrienden geworden zijn.U vaart met de korjaal terug naar Kayana alwaar u terugvliegt naar Paramaribo. Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 11
Hele dag vrij voor eigen activiteiten.
Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 12
Hele dag vrij voor eigen activiteiten.
Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 13
U vliegt vanaf het lokale vliegveld Zorg en Hoop, naar de airstrip bij het indianendorp Palumeu, op zo’n 75 minuten vliegen ten zuiden van Paramaribo.

Bij aankomst wordt u opgevangen door het oordpersoneel van het vakantieoord Palumeu, genoemd naar het ernaast liggende dorpje van de Trio en Wajana indianen. Na de incheck in uw hutten wordt u meegenomen naar het mooie Palawa eiland voor een pick-nick lunch,alwaar u ook heerlijk kunt zwemmen in het koele rivierwater .

In de namiddag neemt de gids u mee naar het indianendorp Palumeu waar u een beleefdheidsbezoek brengt aan het dorpshoofd of diens plaatsvervanger. Hier wordt iedereen voorgesteld en wordt u uitgenodigd om samen met hen te “toasten” met een slokje “casiri” of “peprewatra” om de nieuwgesloten vriendschap te bezegelen.

Terug in het vakantieoord zult u al gauw eco-uitgangspunten van ons oord herkennen, het personeel zijn de behulpzame Trio en Wajana indianen, uw junglelodge is gebouwd in traditionele stijl, de frisse avonden maken een airconditioning of een ventilator overbodig maar heeft u wel de comfort van een klamboe.

De avonden worden met de sfeervolle verlichting van olielampen doorgebracht en de maaltijden worden op locale wijze bereid met voornamelijk locale ingrediënten.

Na het diner vertelt de gids u meer over de indiaanse cultuur.

Dag 14
Nadat u hoogstwaarschijnlijk wakker geworden bent door de roep van brulapen en na het ontbijt vertrekt u voor een enerverende dag richting Poti Hill, een granieten heuvel die u gaat beklimmen. Tijdens de korjaaltocht over de Tapahonirivier en de wandeling heeft u uw eerste kennismaking met het tropisch regenwoud en vertelt de gids u over de flora en fauna en op de top van de Poti Hill wordt u beloont met een geweldig uitzicht over het oerwoud.

Tijdens uw terugtocht richting Palumeu waar de lunch geserveerd zal worden moet u goed opletten vanuit de korjaal of u misschien langs de oevers van de rivier wat dieren ziet zoals otters die in dit gebied voorkomen. Kijk ook in de lucht, u zult vast beloond worden met overvliegende ara’s of papagaaien of misschien een toucan.

In de namiddig bezoeken wij het dorp.De beste pijl en boogschieter van het dorp heeft alles al klaar gezet om u wat kneepjes van deze sport te kunnen leren terwijl u ook kunt kennis maken met indiaanse kunstnijverheid.

Dag 15
Vandaag wordt u meegenomen in de korjaal naar de Makubawatervallen voor een heerlijke relax en genietdag. U kunt zwemmen in de rivier, heerlijk verpozen in de watervallen, boswandelingen maken met nadere uitleg over de bomen, planten en dieren of gewoon lekker luieren in de meegebrachte hangmatten, en als u dan de barbeque ruikt waarop uw lunch klaargemaakt gaat worden is het pas echt genieten. In de avonduren, neemt uw gids u nog mee voor een nachtelijke tocht over de rivier, neem uw zaklamp mee, misschien krijgt u de rode oogjes van een kaaiman te zien of wie weet wat voor ander dierenleven. En als het weer het toelaat wordt deze bijzondere dag afgesloten met een kampvuur onder een schitterend tropische sterrenhemel.

Dag 16
In de ochtenduren neemt de gids u mee voor een jungletocht waarbij u de mogelijkheid krijgt om dieper in te gaan op de flora en fauna van het tropisch regenwoud en langs kostgrondjes waar u uitleg krijgt over hoe men het land bewerkt.

De middaguren kunt u zelf invullen, misschien gaan vissen met de indianen, of gewoon, genietend van de rust en geluiden van het tropisch regenwoud, in een hangmat verpozen.

Dag 17
Na het ontbijt gaat u naar het dorp waar ook weer op traditionele wijze afscheid genomen wordt en krijgt u de gelegenheid om handgemaakte souveniers ,die door de indianen aangeboden worden te kopen.

Na de lunch vertrekt u weer naar Paramaribo. Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 18
Hele dag vrij voor eigen activiteiten.
Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 19
‘s Ochtends vroeg vertrekt u per bus naar de Brownsberg. Na ongeveer 2½ uur rijden stopt de bus op het Mazaroniplateau. Hier begint het uitgestrekte Amazonegebied en treft u nog ongerept oerwoud aan. Wandelpaden voeren u door het bos naar de prachtige Leo– en/ of Irene watervallen. De stevige wandeling met afdalingen en beklimmingen door het bos, wordt beloond met een heerlijke natuurlijke massage onder één van de watervallen die voor een verkwikkende afkoeling zorgen. Daarna keert u terug naar het plateau waar een heerlijke lunch voor u klaar staat en kunt u hierna op de berg genieten van de oerwoud geluiden en van het prachtig uitzicht over het stuwmeer. Na te hebben genoten van deze unieke ervaring keert u in de middag terug naar Paramaribo.

Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 20
Over de Dr. J.A. Wijdenbosh brug rijden wij het district Commewijne in. De tour voert ons langs voormalige koloniale plantages waarvan de meeste verlaten en niet meer actief zijn. Een bezoek aan het openlucht museum te Nieuw Amsterdam wordt onze eerste stop. De oude suikerfabriek te Mariënburg zal u een goed idee geven van de wijze waarop de suikerplantage industrie zich in die tijd ontwikkelde. Op Mariënburg laten wij de auto/ bus achter en steken we per boot over naar Plantage Fredriksdorp, waar het renovatie project enige tijd geleden is afgerond. Een wandeling op het belastingpad naar plantage Johan en Margeretha (Margrita) sluit ons bezoek aan deze oude plantage af en komen we waar de boot klaar staat voor de oversteek terug naar Mariënburg. Vervolgens rijden we nog langs de oude plantages Ellen, Leliendaal en Alkmaar die de terugkeer naar Paramaribo vormen. Onderweg zijn er nog enkele koffiebomen te zien.

Rond 16.00 uur zult u terugkeren in het Residence Inn hotel, alwaar u de nacht door zult brengen.

Dag 21
Hele dag vrij voor eigen activiteiten.

Overnachting in hotel Residence Inn.

Dag 22
Na het ontbijt nog enkele uurtjes vrije tijd en in de voormiddag vertrek naar de Internationale luchthaven voor uw terugvlucht.

Einde programma

In de tours zijn inbegrepen:

01. Tours zoals aangegeven in het programma;

02. Accommodatie in Paramaribo en in het binnenland op basis van 2 personen per kamer;

03. Transport per vliegtuig van en naar Palumeu en Awarradam;

04. Boottochten per korjaal met buitenboordmotor;

05. Bos- en dorpswandelingen onder begeleiding van lokale gidsen;

06. Drie maaltijden per dag gedurende het verblijf in het binnenland (een broodmaaltijd, twee warme maaltijden), koffie en thee, siroop en/of sap bij het eten. Bier, frisdrank en sterke drank zijn te koop bij de bar op het oord;

07. Overnachtingen in het binnenland in vakantiehuizen, gebouwd in traditionele stijl, met uitzicht op de rivier;

08. Professionele Nederlands/Engels sprekende gids gedurende het gehele tourprogramma.

Niet inbegrepen zijn:

01. Internationaal vliegtransport;

02. Visa kosten, indien van toepassing;

03. Airport tax bij vertrek;

04. Anti-malaria kuur;

05. Fooi aan gids of chauffeur;

06. Ongevallen-en reisverzekering;

07. Maaltijden welke niet zijn aangegeven in het programma

Wat mee te nemen voor de Palumeu en Awarradam tour (binnenlandse tour) (max 6 kg per persoon):

Voor de meerdaagse tours naar het binnenland heeft u de volgende zaken nodig:

o Zaklantaarn en reserve batterijen;

o Een hoofddeksel (pet/hoed);

o Twee lange broeken;

o Twee overhemden met lange mouwen tegen verbranding;

o Foto-,film- en /of videoapparatuur;

o Voldoende film en batterijen (niet verkrijgbaar op de oorden, noch kunnen de batterijen worden opgeladen);

o Een malariakuur (laat u adviseren door uw arts);

o Toiletartikelen;

o Luchtige kleding;